Kraftur frá Bringu är en mycket kraftfull femgångshingst med enorma rörelser och gångartskvalitet i yppersta världsklass. Han har ett perfekt lynne och en otrolig arbetsvilja.

Han har gång efter annan visat prov på hur komplett han är som tävlingshäst, bland annat genom att två år i rad bli isländsk mästare i både tölt och femgång – en prestation som han är ensam om! På VM i Holland 2007 blev han dubbel världsmästare (femgång och femgångskombination) och silvermedaljör i tölt. På VM i Schweiz 2009 knep han silvret i tölt på nytt.

Kraftur visade prov på sin stora talang redan i tidig ålder, då han som fyraåring gick in i 1:a klass med 8,10 totalt. Hans högsta bedömning är från 2004 då han fick en totalbedömning på 8,55 med 8,86 för ridegenskaper.

Kraftur har relativt många avkommor – de flesta på Island och många från hans tidiga år, då han ännu inte visat sin kapacitet fullt ut och därför tog emot många obedömda ston. Detta har tyvärr medfört att hittills bara ett fåtal avkommor kommit fram till bedömning.  Bland hans avkommor måste emellertid nämnas Glymur frá Árgerði som är en flott 1:a klass hingst med hela 8,53 för ridegenskaper. Han har 9 för tölt, trav och form under ryttare, samt 9,5 för kort tölt.  Brana frá Bringu med 8,31 för ridegenskaper och Skeifa frá Hemlu som uppnådde 8,06  för ridegenskaper redan som fyraåring.

Vi tror mycket på Kraftur som avelshingst då han uppenbart nedärver mycket värdefulla kvaliteter till sina avkommor, som väl separerade gångarter med mycket aktion och elastisitet.

Besök gärna Krafturs egna hemsida – www.kraftur.se